Tuesday, 25 June 2013

apa salah aku ???

assalamualaikum
bismillahirrahmannirahim . semoga dengan pembukaan kata-kata aku pada kali ini membuatkan hati aku dan diri atau lebih tepat , jasad aku sendiri dijauhi daripada syaitan dunia mahupun akhirat . amin . walaupun kita hidup kat dunia ni dengan iman yang kuat , kerja syaitan tetap akan berjalan 24/7 . kan ? kenapa ? sebab itulah kerja dia . dia tak pernah putus asa . macam itulah manusia kat dunia ni juga . kalau mereka tak pernah putus asa untuk melakukan aktiviti negatif , mereka jugalah terdiri daripada golongan tu .
aku tahu , aku bukanlah sesiapa yang nak menjatuhkan hukuman sepertimana yang aku perkatakan tadi . tapi , gelaran apa lagi yang sesuai untuk mereka yang tak pernah putus asa untuk memalukan orang lain dihadapan orang lain ?? cuba bayangkan kalau korang sendiri yang kena dan sedang menghadapi situasi yang macam tu ?? memanglah , orang kata sabar . insyallah . selagi hati ni boleh sabar , aku akan sabar . tapi tolonglah sangat-sangat . jangan paksa aku untuk berada dalam golongan kau , wahai syaitan . aku tak nak  buat sesuatu yang merugikan diri sendiri dan orang lain .
aku tahu , dan aku faham . mungkin inilah balasan aku . dulu aku pernah buat dosa . dan inilah balasannya kan . tak kiralah dosa apa yang pernah kita lakukan , balasannya tetap ada . selagi namanya dosa .
aku sebagai insan kerdil dimata Allah SWT . sentiasa mengharapkan yang aku akan dilindungi daripada godaan syaitan . namun , aku insan yang lemah , kadangkala alpa dengan apa yang ada didunia ni . dan untuk hidup yang baru , aku mengharapkan aku tidak lagi hidup dalam dunia kegelapan lagi . now and forever . amar makruf nahi mungkar . amin . ya rabbal alamin .

Tuesday, 4 June 2013

i hate this part

assalamualaikum .
hye , hari ni dah 4hb jun . thats mean dah hampir 2 minggu lebih aku tinggalkan kolej aku . rindunya kat budak-II kolej . rindu sangat-II . lepas aku balik dari kolej jugalah berlakunya peperangan antara aku dengan dia . WT* . weh , aku tak naklah yang bukan-II berlaku . macam kau cakap jugaklah tak naklah hubungan kita separuh jalan .

tapi , apakan daya , bukan kehendak kita . aku tahu kita dah cuba yang terbaik . akhirnya aku melafazkan kata-II yang tak sepatutnya aku lafazkan . YA ALLAH ! hana , apa yang dah kau lakukan . hampir seminggu aku dengan dia tak sms atau bergayut . sakitnya hati ni . bila dia nak call aku ?? kata after seminggu . tapi ni dah lebih seminggu . *hah ! kn . mulalah nak gila talah cik hana oi . padan muka kau ! setepek kena . haha .

ni tak boleh jadi , aku kene mintak kepastian yang sebenar-benarnya . semalam tidur aku memang tak nyeyak . beberapa kali aku terjaga , dan 2 kali aku mimpikan dye . 2 mimpi yang berlainan tau . bukan mimpi yang bersambungan . ya allah , apa yang dah berlaku ni ? *itulah , masa marah , tak nak fikir masak-II . ikut hati je tahu . sekarang , bila dah jadi macam ni , baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah ???

to : MUHAMMAD NAZREN BIN RAZALI . hana minta maaf sangat-II . hana tahu salah hana . sekarang hana da sedar , hana memang tak boleh dan takkan boleh hidup tanpa ayien . banyak kenangan dah kita cipta . memang tak semudah tu hana nak lupakan . harap ayien maafkan hana dengan seikhlas hati ayien . hana sayang ayien sangat-II .

Tuesday, 7 May 2013

sejarah yang tak tahu berulang ke tidak

assalamualaikum .
hola-II . hari ni dah 07 Mei . itu maknanya aku dah 2 hari 20 tahun . haha . dah makin tua aku kan ? tahniah HANALASARA RUZANE . semoga makin matang dalam mengendalikan masalah yang tak jemu bertandang dalam hidup . buat masa ni aku hanya dapat 3 hadiah . first from my hubby MUHAMMAD NAZREN BIN RAZALI - cincin emas . "tanda hubungan kami berdua" . second from HAZIRAH RAUAZI - selendang from ZAHRA BOUTIQUE . third from ALING AKA AZLIN FAZLIANA - even just coklat aku amat hargainya .( maaflah tak ada gambar . malas nak snap ) dan yang lain , terima kasih yang tak terhingga sebab wish my birthday kat aku . to angah and the other siblings: thanks sebab tolong nyanyikan lagu birthday kat aku . sayang korang sangat-sangat . (termasuk abah and ibu ) .
okay ! stop cerita pasal tu . sebenarnya aku nak fokus pasal apa yang dah berlaku sepanjang hari ni . keluar dari pagi pukul 8 lebih . itu dah kira lambat sebab tunggu aku siap-II . sorry guys sebab buat korang tertunggu-II  al maklumlah anak dara bersiap . bak kata mama . hehe . then pergi hantar mama and nenek ke PUSRAWI , pergi jumpe mak syamil kat CHOW KIT uruskan pasal bantuan BAITULMAL . kot . aku pun kurang pasti . maaflah kalau tersalah . lepas tu pergi jumpe ibu , neun and adik amar kat KLCC . lepas tu pergi ambil mama and nenek , then pergi makan MCD , pastu balik . keluar semula pergi angkut syamil and his beloved girlfriend - AUNIE BARNIE . itu nama facebook okay . nama penuh aku tak tahu lagi . haha . sorry aunie . lepas tu pergi lepak kat tasik kat belakang ONE UTAMA . then kitorang berpecah . aku and my beloved hubby lepak kat tasik je . syamil and the aunie barnie pergi beli barang kat ONE UTAMA . after that hantar plak aku balik kolej . time tu , hati aku mula rasa berat . tak tertanggung rasanya nak bawa usung ke sana sini . nak tinggal semuanya . aku sure and confirm lepas ni aku memang takkan ada dah dalam situasi macam tu .
persoalannya : masih adakah peluang untuk aku berada dalam situasi macam tu lagi ??
guys tolonglah bagi jawapan untuk aku selesaikan masalah aku ni . please help me !!!!!

mood : penat - perjalanan yang tak berapa jauh tapi lama
            sedih - lepas ni tak dapat dah jumpe my beloved hubby
            excited - kursus dah nak habis
            malas - nak kena pergi kelas esok pagi

Thursday, 2 May 2013

janji ditepati ~~

assalamualaikum
salam satu malaysia . amboi , mentang-mentang dah nak pilihan raya , pula tu kena dengan tarikh lahir aku , pergghh ! memang class gua cakap lu . wait-II . WTF ( Wa Tak Faham ) apa yang aku cuba karutkan ni ? ya Allah , HANALASARA RUZANE , please wake up . sedarkan diri . tajuk kali ni tak ada kene mengena dengan pilihan raya yang akan datang tahu tak ? "TAHU" - jawab sendiri - . sengal ~~
okay . berbalik kepada topik asal . aku sebenarnya nak tunaikan janji aku yang tajuk lepas nak masukkan gambar yang tak lepas-II gara-II line lembab . hah ! " ini kali lah " aku tunaikan janji yang tepat . TERIMALAH PERSEMBAHAN DARI AKU !!!!

 






ragam setiap pagi

 happy together at Tasik Kelana Jaya , depan kolej
jalan-II kat Times Square

hah ! puas hati ? kan aku dah bagitahu . janji ditepati punyalah . hope aku dah tak ada hutang apa-II da tau ? 0 - 0 tau ?? thanks . aku tahu korang memang baik . sebab tu aku masih di sini . baiklah , aku pun dah tunaikan , so , tibalah masa untuk aku melabuhkan tirai malam aku kat sini . sampai ketemu lagi ya . bubye . adios amigos ~~


Wednesday, 3 April 2013

im coming home !

~ ketibaan tuan blog ini , dengan rasminya pembukaan post baru bagi tahun 2013 ~
krik~krik~krik~

hye , assalamualaikum . aduh . makin bersawang aku punya blog nie . maaflah kalau blog nie buat korang tak lalu nak masuk . hah ! jangan lari dulu . aku da kemas dah blog ni . khas untuk korang . haha . sorry , im very buzy lately . lepas habis belajar STPM , sambung plak kursus bahasa inggeris kat Kelana Jaya . itu yang membuatkan aku makin buzy tu .

tapi , buzy-II aku pun berisi tau . hah ! selama aku kat sini , macam-II memory yang ada . seronok + happy gila . sampai tahap tak ingat dunia . haha . betapa bahagianya aku disaat ini . apa ?? nak bukti ?? aishh ! ni yang gua bengang ni . panas je gua bila gua cakap orang tak nak percaya . nah !! hambek la gambar ni . tengoklah puas-II .

hak ela ~ tak boleh la pula nak upload gambarnya . tak apa . banyak lagi masa kita boleh bertemu mesra untuk membuktikan kebenaran kata-II aku . haha . time tu hangpa janganlah nak jelous pula ye ? hehe .

baiklah . masa beta sudah terhad untuk mengUPDATE blog ni . i hope , this blog may make your heart be excited to read all my topics . okay ~ adios amigos !





Thursday, 14 June 2012

uuuurrrgggghhhh !!!! ooopppsss !!! maaf deh . aku penat setelah seminggu stay at asrama ni . hahaha tapi sok hari jumaat dah nak balik walaupun just 2 hari je . tapi tak bermakna aku penat rindu dia . dengan adanya rindu yang tak sanggup nak ku tahan aku buatlah something yang boleh mengembirakan aku . nak tengok ?? jap eh ... tengok at bawah ni ....

memang cinta aku untuk dia je , tak ada yang lain

harap-harap kekal . amin

hana + nazren = hanazren

itu je yang aku dapat buat untuk diri aku sendiri . kalau dia tengok aku harap dia suka . sebab aku buat ni tulus ikhlas dari hati aku . i love you honey <3 <3 MUHAMMAD NAZREN BIN RAZALI

Sunday, 6 May 2012

hadiah hari jadi yang tak diduga

hyep . hari ni aku update blog lagi . hehehe . semalam tak sempat nak cerita apa yang berlaku at birthday girl ----> aku la tu . sakai amat aku . walaupun aku tak dapat apa-apa present dari sesiapa tapi aku bersyukur sangat sebab ada juga yang ingat birthday aku . orang first ibu , abah and adik-adik . angah tak sempat sebab ada kat langkawi tapi dia ada hantar kek . angah memang macam tu . tahun lepas dia bagi coklat . i love you so much darling . orang kedua of course la my special boy MUHAMMAD NAZREN BIN RAZALI . pastu diikuti kawan-kawan yang sent msg at aku sama ada at no maxis ataupun digi . dan juga kawan-kawan yang wish at mukabuku . ramai amat . adalah sampai 100 orang . ok lah tu kan . daripada tak ada . 

itu belum lagi dari orang yang aku tak sangka-sangka . dalam pukul 3 lebih macam tulah , aku tengah kusyuk buat assignment yang tak siap-siap , tiba-tiba fon aku bunyi . trrrettttt....treettt... nama "mama"(bakal mak mentua) naik . ades . kenapa pula . aku pun jawab . tiba-tiba dia nyanyi lagu "happy birthday to you".
 pergghhh !! memang tersentak aku time tu . tak mampu nak kata apa-apa. aku just gelak . pastu adalah wish mama yang aku rasa happy semacam . #1. semoga dipanjangkan umur #2 semoga dimurahkan rezeki #3 semoga diberi jodoh dengan anak mama (ayien) #4 semoga menjadi isteri yang solehah dan #5 semoga menjadi menantu yang baik . terhenti kejap jantung aku . hahaha . bukan apa , aku tak sangka mama akan cakap macam tu . alhamdulillah sekarang aku tahu hubungan aku dengan dia direstui . aku tak sangka hadiah tu yang aku dapat . thanks mama sebab restu hubungan hana dengan anak mama . hana akan ingat kata-kata mama semalam . 

i love u all yang wish birthday aku semalam . especially my beloved ibu MASTURA BT ARIS , abah RUZANE BIN MOHD RAWI , my siblings , my AYIEN , my MAMA n my friends , i love you all . mmmmuuuaaahhhh!!!!